Projektin budjetointi – Vinkkejä parhaisiin käytäntöihin

Budjetointi, apua! Tuleeko sinullekin tällainen fiilis, kun projektien budjetoinnista aletaan puhua? Huoli pois!

Projektin budjetointi rahaa

Projektin aikainen budjetointi ja kustannusten hallinta on vaativaa ja usein tasapainottelua projektin laajuuden, aikataulun ja laadun kanssa, mutta ei mahdotonta. Ja siihen kannattaa panostaa. Hyvin tehty budjetointi tarjoaa nimittäin oivat mittarit projektin seurantaan, ohjaamiseen ja tulevaisuuden ennustamiseen, kun sitä osataan hyödyntää oikein.

Seuraavilla hyväksi havaituilla keinoilla hallitset homman ja budjettisi pysyy kasassa:

  • Tee realistinen budjetti. Tässä sinua auttaa, jos voit verrata jo toteutuneita projekteja.
  • Käytä laadinnassa apuna kunkin osa-alueen asiantuntijaa.
  • Erittele kaikki tekeminen ja niihin liittyvät kustannuserät. Ota erittelyn avuksi osaprojektit jne.
  • Sovi projektissa noudatettavat kustannusten seuranta, muutoshallinta- ja hyväksymiskäytännöt.
  • Seuraa toteutuneita kustannuksia ja analysoi tilannetta säännöllisesti.
  • Tiedota aktiivisesti. Läpinäkyvä, ajantasainen ja perusteltu informaatio estää spekulaatiot ja sitouttaa kaikki entistäkin paremmin projektin tavoitteisiin.

Lue myös: Professorin vinkeillä taklaat projektin hinnoitteluongelmat

Budjetointi on jatkuvaa

Projektin budjetti eritellään osa-alueittain ja vaiheittain. Työajan lisäksi mukaan lasketaan mahdolliset materiaalit ja ulkopuolelta ostetut palvelut. Realistisesti tehty budjetti on sekä asiakkaan että palveluntarjoajan etu.

Hyvä projektinhallintajärjestelmä on avuksi projektin kaikissa vaiheissa, myös budjetoinnissa. Projektinhallintajärjestelmässä luot suunnitelman, resursoit, laskutat ja seuraat vaivattomasti eri vaiheita. Kohon projektinhallinnan avulla voit luoda erityiset workflowt, budjetoit projektit ja niiden osaprojektit ja seuraat toteumia helposti. Kohossa voidaan valita, miten budjetointia tarkastellaan. Vaihtoehtoja ovat muun muassa tunteihin ja euroihin pohjautuvat budjetit.

Lopuksi vielä 4 vinkkiä budjetointiin

  1. Määritä tavoitteet. Jotta voi budjetoida, pitää olla selvillä, mihin projekti pyrkii. Pidemmän aikavälin tavoitteista on helpompi johtaa osaprojekteja ja -budjetteja.
  2. Tee tarkat laskelmat. Laskelmat kertovat, paljonko töitä on tehtävä optimistisen tavoitteen saavuttamiseksi.
  3. Muuta suunnitelmia, älä lukuja. Luvuilla voi valehdella itselleen. Jos numerot eivät täsmää, on tärkeää muuttaa suunnitelmia, ei vain viilata lukuja.
  4. Seuraa tavoitteiden saavuttamista. Budjetointi on jatkuva prosessi. Tavoitteiden saavuttamista on syytä seurata koko ajan ja tehdä tarvittaessa muutoksia.

Lue seuraavaksi: Asiantuntijayritys! Tehosta myyntilaskutusta jopa 87 % toiminnanohjauksen avulla!

Haluatko tietää, miten projektien seuranta toimii Kohossa?

Sinua voisi kiinnostaa myös

Ketterä projektinhallinta: kuinka PSA-järjestelmät ovat hyödyksi

Ketterä (agile) projektinhallinta on noussut suosituksi lähestymistavaksi projekti- ja teknologiamaailmassa. Se mahdollistaa organisaatioille nopeamman reagoinnin …

Lue lisää
Asiakkaan odotusten hallinta osana projektin hallintaa - tiivistelmä

Asiakkaan odotusten hallinta osana projektin johtamisen strategiaa

Kohon webinaarissa 30.8. projektijohtajamme Kalle Raitio käsitteli projektin kokonaisuuden onnistumiseen olennaisesti vaikuttavaa asiakkaan odotusten hallintaa, (CEM, Customer Expectation Management). Asiakkaan odotusten hallinnalla varmistetaan, että asiakkaan odotukset projektilta ovat realistiset, ymmärrettävät ja saavutettavissa.

Lue lisää
Projektiportaali-uutuus

Uutta Kohossa: Projektiportaali vastaamaan projektinhallinnan nykytarpeisiin

Uusi projektiportaali vastaa moderneihin projektinhallinnan tarpeisiin, joissa yhteistyö asiakkaan kanssa on ratkaisevan tärkeää.

Lue lisää

Haluaisitko nähdä lisää? Varaa aika etäesittelyyn!

Varaa maksuton etäesittely ja anna Kohon vakuuttaa. Käymme henkilökohtaisen esittelyn aikana läpi yrityksesi tarpeet ja kulmakohdat ja autamme mm. tehostamaan myyntiä sekä säästämään jopa 87 % laskutuskuluissa. Etäesittely ei velvoita sinua mihinkään, vaan saat paremman näkemyksen siitä, kuinka Koho auttaisi juuri sinun yritystäsi menestymään.